Romeo i Julija

Ljubav,ljubav i samo ljubav!!!!Ona pobedjuje!!!!

19.04.2008.

Ukratko sadrzaj

Monteki i Kapuleti su dve zavađene veronske porodice. Na glavnom veronskom trgu izbija svađa koja završava kneževim upozorenjem. Naslućuje se da je Romeo zaljubljen u Rozalinu, devojku iz roda Kapuletija.

Glava porodice Kapuleti organizuje zabavu, a Romeova ljubav prema Rozalini navede ga da dođe na zabavu. Na zabavi Romeo susreće Juliju. Između njih se rađa čista i iskrena ljubav, bez ograničenja koje nameće mržnja između njihovih porodica. Romea i Juliju tajno venčava monah Lavrentije.

Kapuletijev sinovac Tibaldo u svađi ubija Merkucija, Romeovog prijatelja. Želeći osvetiti smrt svog dobrog prijatelja, Romeo ubija Tibalda. Zatim mora pobeći, jer uskoro dolazi knez. Preneražen prizorom, knez osuđuje Romea na prognanstvo u Mantovu, ali njegovi osjećaji prema Juliji sprečavaju ga u tome i on se skriva kod franjevca Lorenca.

Otac i majka žele Juliju udati za Parisa, uglednog i bogatog plemića. Zbog večne ljubavi na koju se zavetovala udajom za Romea, ona radije izabere smrt nego udaju za Parisa. Fratar Lorenzo, želeći sprečiti tragediju, daje Juliji napitak koji bi je trebao uspavati, a šalje poruku Romeu da je ona zapravo živa. Nažalost, glasnik ne dospeva na vreme reći Romeu istinu zbog epidemije kuge koja je izolovala grad. On odlazi u grobnicu Kapuletija i, misleći da mu život bez Julije više nema smisla, ispije otrov i umre. Neposredno nakon toga budi se Julija. Videvši da joj se muž ubio, iz tuge uzima bodež i oduzima sebi život.

Nakon tragedije u grobnicu dolaze ostali članovi dve porodica. Nad mrtvim telima njihove dece oni se mire, jer shvataju da je uzrok tragedije nerazumna mržnja koja je nametnula granice istinskoj i čistoj ljubavi, a time donela svima golemu nesreću.

Romeo i Julija
<< 04/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930


ZAuVek

Ljubavni citati
******"Kad čovjek ima ljubavi, nema straha."
******"Oduvek je bilo da ljubav ne zna dubine svoje dok ne dođe čas rastanka."
******"Ljubav je poput rata: lako ju je započeti, ali vrlo teško zaustaviti."
******"Ništa nije teško ako se voli."
******"Ljubav nije slepa već je vizionarska: ona prozire u samo srce onoga kojeg voli i vidi pravo lice iza slabosti i nedostataka voljene osobe."
******"U snovima i u ljubavi, nema nemogućnosti."
******"Ljubav ne gleda očima, već dušom; zato je krilati Amor na slikama slep."
*******"Oni koji duboko vole nikad ne ostare; ako i umru od starosti, umru mladi."

ANALIZA
TEMA: tragična ljubav
MESTO RADNJE: Verona, Italija
VRHUNAC: smrt Romea i Julije
PORUKA: Prava ljubav prelazi sve granice,i uvek pobedjuje!!!
MOTIVI: ljubav, smrt, čežnja, seta, tuga i dr.
TRAGIČNA KRIVICA: svadja izmedju dve porodice, Merkucijeva smrt, neisporučeno pismo.
STILSKE FIGURE: oksimoron

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
30524

Powered by Blogger.ba

Free Music
Free Music
Free Music